De mercader a sant

  • Share

VIII centenari de l'Orde de la Mercè

Enguany, celebrem el VIII centenari de l’Orde de la Mercè, fundada al 1218 per Pere Nolasc, amb el suport de Jaume I el Conqueridor, Ramon de Penyafort i del bisbe de Barcelona Berenguer II de Palou.

INSPIRATION

Mercader i ciutadà honrat de Barcelona, Pere Nolasc comerciava sovint amb sarraïns, especialment els del Regne de València. Fou allí on inicià al 1203 una tasca particular de redempció de captius. Amb el seu propi patrimoni, organitzava expedicions per a negociar l'alliberament de cristians presoners que eren capturats i venuts com a esclaus pels musulmans, com a resultat de la pirateria i les incursions de pirates als pobles costaners. Habitualment, els presoners eren portats al nord d'Àfrica, on eren venuts com a esclaus o esperaven el pagament d'un rescat. Quan se li acabaren els diners, Pere Nolasc formà grups que recaptaven almoines per a seguir redimint captius.

Foto: Desembarcament de captius redimits per Sant Pere Nolasc,obra dipositada al MNAC.

INSPIRATION

La nit de l'1 al 2 d'agost de 1218 se li va aparèixer la Verge en un somni, demanant-li que fundés una orde religiosa. El mateix somni tingueren Ramon de Penyafort i el rei Jaume I, qui donà el consentiment per a la creació de l'Orde de Nostra Senyora de la Mercè, el 10 d'agost de 1218, autoritzant l'ús del senyal reial (els quatre pals vermells sobre fons d'or) en el seu escut.

Foto: Escut dels mercedaris

INSPIRATION

Els mercedaris pronunciaven quatre vots: pobresa, castedat, obediència i un quart pel qual havien d'estar disposats a lliurar-se com a ostatges si aquest fos l'únic mitjà de complir la seva promesa, és a dir, si no obtenien els diners necessaris pel rescat. En aquest sentit, destaquen els casos de Sant Ramon Nonat, Sant Serapi i Sant Pere Ermengol, torturats i assassinats a canvi de lliurar un captiu en lloc seu. Els registres comptabilitzen unes 60.000 persones redimides de la seva captivitat. Pere Nolasc va ser canonitzat el 1628.

El significat actual del quart vot i el carisma de l'orde és l'alliberament de les noves formes d'esclavitud espiritual, psicològica, econòmica o social, treballant amb presos, refugiats, joves marginats, perseguits, marginats i explotats.

Foto: Façana de la Basílica de la Mercè a Barcelona i antic convent, casa mare de l'orde. Basilicadelamerce.cat

INSPIRATION

Visita els hotels Rusticae de Barcelona

Foto: Hotel Primero Primera